13 de out. de 2008

El romanç de la romanistica internacional (I)

A soles 36 de 723 filolecs recolzaren l’unitat de la llengua

No hem de caure en acceptar arguments falaços, com el de ‘tota la romanística internacional defén l’unitat del català’, quan no hi cap text firmat en esta direccio, no importa el numero en ciencia, a soles son rellevants els arguments i sino que li ho pregunten a Galileo Galilei, Giordano Bruno o Einstein entre tants atres. En abril de 1980, es celebrà en Palma de Mallorca el “XVI Congreso Internacional de Lengua y Filología Románica”, acodiren 723 congressistes, al finalisar els actes, els catalanistes volgueren que els firmaren un document el qual reproduïxc: “Los romanistas abajo firmantes, participantes del XVI Congreso Internacional de Lengua y Filología Románica, manifiestan su satisfacción por los progresos recientemente obtenidos por la lengua catalana mediante su normalización con la creación de nuevos centros de investigación, la incorporación de la lengua en sus diversos grados de enseñanza, la multiplicación de publicaciones y otras manifestaciones culturales, si bien no ha alcanzado aún en los medios de comunicación social la intensidad deseable. Lamentamos, sin embargo, las tentativas de secesión idiomática efectuadas en el País Valenciano por ciertos grupos de presión por razones desprovistas de todo fundamento científico. El catalán, como quiera que es un idioma, tiene su propia estructura; bien definida, y los romanistas de este XVI Congreso consideran inaceptables las tentativas de fragmentación lingüística.”. Convindrem que alli no estaven tots el romanistes, a soles estaven 723, ni estava l’essencia de la romanistica internacional, ni surava com a un ent etereu o metafisic. A soles 36 filolecs signaren el document front a 687 que no ho feren, es dir, a soles un 5 % estigue a favor i un 95 % o s’abstingue o es declarà en contra. Ni tots els romanistes estaven alli, ni tots els que estaven allí els votaren.

Sería interessant saber, quína relacio mantenen o quíns documents han estudiat, i sobretot quants llibres han llegit de la tesis oposta, perque clar, en ciencia s’han de complir una serie de garanties, entre elles, llegir tambe als que no opinen com tu, perque la dialectica, el debat i la discussio es lo que caracterisa l’activitat científica, i no com creuen alguns; el consens, el pensament unic i la falacia d’oblidar alternatives. La Generalitat catalana ha gastat millons d’euros en beques, llectors en universitats, en creacions de catedres, en conferencies, en seminaris, en premis, en congressos, en publicacions de revistes, en llibres, etc. Es facilment deduible que algu els apoye, lo estrany es que no en siguen més.

La ciencia no depen de quants investigadors defenguen una postura o teoria, repetixc, no es una qüestio de numero, depen de la calitat dels arguments exposts. Creure lo contrari, es cometre la falacia d’autoritat i la falacia de número, el catalanisme està farcit d’elles com ya he demostrat en una serie d’articuls anteriors.

Aixina que deixem-nos del romanç de la romanistica internacional. Ara que ya ho saben no hi ha mes cego que el que no vol vore.

Nenhum comentário: